Jestem, tak jak obiecałam. Miałam się pojawić dziś choćby nie wiem co, więc się pojawiam. Mimo że znowu dziś z okołopołudniowym luźnym czasem jest dość kiepsko. Skończyłam przed chwilą inne zaległości, zaraz lecę po Tolę do przedszkola, późnym popołudniem pozostają już tylko same przyjemności. Dawno nie mieliśmy takiego weekendu. Bez dodatkowej roboty, wyjazdów, spotkań, bezsensownego jeżdżenia i załatwiania spraw (jakże zawsze ważnych). Huhuhu.
Ale, ale… skupmy się może na jedzeniu. Dziś kolejny nieplanowany post. Jakiś czas temu na grilla zrobiłam sałatkę z młodych ziemniaków z sosem tatarskim. I w związku z tym, że przepis na tę sałatkę jest już na blogu, nie kombinowałam nic pod kątem bloga. A potem pomyślałam, że w sumie czemu nie, mogę przecież do sosu tatarskiego dodać zioła, efekt sałatkowy będzie ten sam, a przy okazji powstanie nowy post.
Dzielę się dziś więc z Wami przepisem na domowy sos tatarski z ziołami. Dokładniej z koperkiem i natką pietruszki. Jedyne co zmieniłam w przepisie to rodzaj użytej cebuli. Normalnie dodaję białą, dzisiejszy przepis jest z czerwoną.
Sos tatarski z ziołami świetnie sprawdzi się nie tylko do ugotowanych ziemniaków, urozmaici przystawki ze śledzi, świetnie nada się jako sos do zimnej płyty, jako dodatek do jajek, sos do sałatek i co tam Wam jeszcze przyjdzie do głowy.
Jeżeli chodzi o składniki sosu tatarskiego, też mogą być przeróżne. Dziś mam dla Was dość tradycyjny przepis, a na dole dzisiejszego wpisu podrzucę Wam jeszcze parę linków na inne tego typu sosy. Rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie.
I pamiętajcie, że sos tatarski najlepiej smakuje na drugi dzień, weźcie sobie na to poprawkę.
Smacznego.
Składniki:
8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki)
2 ogórki konserwowe
1 mała cebula (ja użyłam czerwonej)
2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
2 płaskie łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka musztardy
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru (ja dodałam cukier puder)
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżeczka poszatkowanego koperku
sól
pieprz
Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem, osuszamy, dodajemy do reszty składników. Na koniec dorzucamy poszatkowane zioła i wszystko jeszcze raz doprawiamy do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. Wkładamy do lodówki.
Podobne przepisy:
Sos tatarski z chrzanem
Sos tatarski z kaparami
Sos tatarski
Sos polski
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi