Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi

przez Kardamonowy

Od dłuższego czasu, inspiracje kulinarne czerpię ze starych książek. W spadku po babci dostałam parę takich perełek. Sama przyjemność grzebać w takich książkach, to jest naprawdę ogrom ciekawej (dla mnie) wiedzy. Już tam pal licho kwaski cytrynowe, tony cukru, masła i śmietany, takie były kiedyś czasy. Ostatnio natknęłam się np. na przepis na murzynka, w którym były dwie szklanki cukru. Obłęd. Na szczęście mamy w tej chwili masę zdrowszych zamienników, więc to nie jest żadne utrudnienie. Moja ulubiona książka jest z 1970 roku. Matko jedyno, 50 lat. Ja mam prawie 40. Te cyfry powoli zaczynają mnie przerastać. Ale dobra, nie o tym…
Jakiś miesiąc temu studiowałam parę starych książek kucharskich, w poszukiwaniu sosu do wędlin. Na święta. Znalazłam swoją ulubioną piątkę. Z piątki wybrałam trójkę. Mając problem z wybraniem jednego, postanowiłam je połączyć. Mogłam zaszaleć jeszcze bardziej, postanowiłam się jednak ograniczyć do kilku sprawdzonych składników, które jakoś tam ze sobą współgrają. I pyk, wyszedł bardzo smaczny sos.
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi trochę przypomina sos tatarski. Chrzan powoduje, że bardziej daje po nozdrzach, ale też nie jakoś drastycznie. Czuć go i tyle. Zioła nadają fajny posmak (mimo, że nie smakują tak jak w środku lata). Jajka i ogórki konserwowe – wiadomo.
Dziś ostatni świąteczny post, jutro już Wigilia. Nie chciałam wymyślać jakiegoś niestworzonego przepisu. Miał być szybki w zrobieniu i raczej przydatny. A wiemy jak wyglądają stoły świąteczne i że takie sosy zawsze znajdą amatorów. Jeżeli macie ochotę na więcej propozycji takich sosów, wejdźcie w mój post o sosach do wędlin.
I przy okazji, dobrych Świąt. Trzymajcie się zdrowo i ciepło.



Składniki:
2 jajka
1 ogórek konserwowy
pół małej cebuli
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka chrzanu (ja użyłam ze słoika, ale lepszy byłby świeży)
sól
pieprz

Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut. Po tym czasie jajka zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy na sitku wrzątkiem, odstawiamy do odcieknięcia.
Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę, sparzoną cebulę, poszatkowaną natkę i koperek, majonez, jogurt i chrzan. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Sos najlepiej smakuje na drugi dzień.

Podobne przepisy:
Sos tatarski z kaparami
Sos tatarski
Sos polski

0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności