Pasty do pieczywa i zimnej płyty

przez Kardamonowy

Dziś zaczynam wrzucać na bloga przepisy na Sylwestra. Na pierwszy strzał leci zestawienie past do zimnej płyty. Tego typu pasty możecie użyć do roladek z tortilli, jako baza do koreczków na pieczywie, do samego pieczywa, a także do wędlin, serów, warzyw, grissini, itd. Przy okazji podrzucam Wam tutaj jeszcze link do sosów, które też świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie do zimnej płyty. Korzystajcie.


1. Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli

Składniki:
1 szklanka łuskanych pestek dyni
2 małe czerwone papryki
1 opakowanie gorgonzoli
1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
3 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz

Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Układamy je na blasze, skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Papryki muszą być lekko przypalone. Gorące papryki wkładamy do większego pojemnika, szczelnie go zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Pestki wrzucamy na patelnię i prażymy do zrumienienia.
Do blendera wrzucamy obrane papryki, pestki dyni, gorgonzolę, sok z cytryny i oliwę. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania nie za gładkiej pasty (chodzi o to, żeby pestki były lekko wyczuwalne). Następnie dodajemy do tego gorgonzolę, chwilę miksujemy. Całość doprawiamy solą (do smaku, pamiętajcie, że ser jest słony), świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Pasta najlepiej smakuje gdy jest świeża, na drugi dzień nie była idealna.


2. Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami

Składniki:
1 szklanka obranych ziaren słonecznika
5 suszonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
parę liści bazylii
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
sól
pieprz

Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na jakieś 3 godziny. Cebulę kroimy w kostkę o obsmażamy do zrumienienia na oleju po pomidorach. Odcedzony słonecznik wrzucamy do robota kuchennego. Dodajemy do niego pomidory, cebulę, czosnek i liście bazylii, miksujemy na nie do końca gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.


3. Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava - grecki "hummus" z grochu

Składniki:
1 szklanka połówek grochu
2 1/4 szklanki wody
1 mała czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
3 łyżki oliwy extra virgin
do przybrania: mielona wędzona papryka i odrobina oliwy

1 łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku, wrzucamy do niego pokrojoną drobno cebulę, smażymy 5 minut, następnie dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy na wolnym ogniu kolejne 2 minuty. Następnie do tego dodajemy wodę, przepłukany groch i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem około 25 minut (aż groch zacznie się rozpadać). Z grochu wyciągamy liść laurowy, następnie zawartość garnka wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Dodajemy do tego sok z cytryny, resztę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy do połączenia składników. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy mieloną wędzoną papryką.
Uprzedzam, że fava po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje.


4. Hummus z masłem orzechowym

Hummus z masłem orzechowym, oliwą i kminem rzymskim

Składniki:
3/4 szklanki suchej ciecierzycy
2 czubate łyżki masła orzechowego
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/3 szklanki zimnej wody
1 łyżka oliwy extra virgin
soku z połowy cytryny
sól  
pieprz
duża szczypta słodkiej mielonej papryki do posypania (opcjonalnie)


Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie (i nie jest to woda wymieniona w składnikach) przez całą noc, mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Po tym czasie gotujemy ją około godziny, do miękkości, powinna się rozpadać między palcami. Ciecierzycę wrzucamy do blendera razem z masłem orzechowym, czosnkiem, solą, pieprzem, kminem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Powoli dodajemy zimną wodę, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli hummus wyszedł za gęsty można dolać więcej wody.


5. Smalec wegański z fasoli i cebuli

Smalec wegański z fasoli, z majerankiem i wędzoną papryką

Składniki:
3/4 szklanki suchej fasoli
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
sól 
pieprz
olej rzepakowy  


Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu blendujemy ją na gładki krem (bez ziela i liści). Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy na nią pokrojone drobno cebule, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, pod koniec dodajemy rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy minutę. Usmażoną cebulę dodajemy do fasoli, dodajemy do niej także sos sojowy, majeranek, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. 


6. Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Składniki:
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
5 suszonych pomidorów z zalewy
mała garść rukoli
pół łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu 
sól
pieprz  

Z tuńczyka odlewamy zalewę, wrzucamy go do miski. Dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę pomidory, poszatkowaną rukolę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. 


7. Pasta jajeczna z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem

Pasta jajeczna z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem

Składniki:
4 jajka
1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju)
1 mały ogórek kiszony
pół małej cebuli
1 mały ząbek czosnku
2 gałązki natki pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz  

Umyte jajka wkładamy do garnka z ciepłą wodą, zagotowujemy i gotujemy 8 minut. Następnie obieramy i rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy do nich odsączonego tuńczyka, cebulę i ogórka pokrojone w małą kostkę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Dolewamy do tego jogurt, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.


8. Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Składniki:
3/4 szklanki suchej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
duża garść startego parmezanu
4 łyżki oliwy extra virgin
sok z połowy cytryny
1/4 szklanka zimnej wody (opcjonalnie)
sól
pieprz

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy do miękkości – potrwa to około godziny. Po odcedzeniu i ostudzeniu ciecierzycy, wrzucamy ją do blendera razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Jeżeli pasta wyszła za gęsta, dolewamy do niej wodę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dosypujemy do niej parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. 


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności