Sos polski

Nie wiem czy już wypada wrzucać przepisy świąteczne, ale tyle mi się tego nazbierało, że w sumie raczej powinnam. Z drugiej strony trwa kiepski okres koronawirusowy, nie mam jakoś głowy do myślenia o świętach, które pewnie i tak spędzimy sami w domu. No nic, nagotowałam się przez ostatnie tygodnie, więc podzielę się z Wami przepisami. Przepis na ten sos jest przepisem mojej najulubieńszej Hanny Szymanderskiej.



Składniki:
5 łyżek majonezu
3 łyżki gęstej śmietany 18%
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka świeżo startego chrzanu
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
2 łyżki poszatkowanej rzeżuchy
sok i starta skórka z połowy cytryny
szczypta cukru
sól


Żółtka oddzielamy od białek, wrzucamy do miski i ucieramy z cukrem i majonezem na gładki sos. Następnie dodajemy śmietanę, sok i skórkę z cytryny, chrzan, rozdrobniony czosnek, poszatkowane szczypiorek i rzeżuchę, a także pokrojone w drobną kostkę białka. Doprawiamy solą, mieszamy i wkładamy do lodówki.