Sałata masłowa ze śmietaną

przez Kardamonowy

Nie wiem czy istnieje łatwiejszy przepis, niż ten dzisiejszy. No dobra, może to jeden z wielu banalnych, niech będzie. Tutaj nie ma żadnej filozofii, trzeba umyć liście sałaty, osuszyć je i zalać śmietaną z odrobiną cukru. Doprawić solą, pieprzem (świeżo mielonym, a jakże :)). Można na koniec całość posypać poszatkowanym koperkiem.
I jak widać, nie zawsze trzeba kombinować w kuchni, żeby uzyskać tak cudowny efekt. Zresztą coraz częściej i ja doceniam prostotę w kuchni. Babciną, prawdziwą kuchnię bez wydziwiania. I dziś właśnie taki przepis.
Sałata masłowa ze śmietaną została pochłonięta w towarzystwie gołąbków bez zawijania z młodej kapusty. To było połączenie idealne. Ja ogólnie lubię połączenie surówek na śmietanie/jogurcie z wszelkiego rodzajami mięsnymi obiadami utaplanymi w sosie. Kiedy już więc gołąbki były w planie, od razu pomyślałam o sałacie i śmietanie. Teraz jak sobie przypomnę smak tej surówki, chodzi za mną kotlet schabowy. I gulasz. I znowu gołąbki, ale tym razem te klasyczne. Albo panierowana pierś z kurczaka, o taaak, to będzie też świetne połączenie (mimo braku sosu).
Jeżeli chodzi o rodzaj sałaty jakiej użyjecie, nie musicie ograniczać się do masłowej. Ja wielokrotnie tę sałatę zamieniam na rzymską lub lodową. Śmietana? Spokojnie możecie zastąpić ją jogurtem, jeżeli liczycie kalorie. Smak nie będzie już ten sam, ale coś za coś. Ważnym składnikiem tej surówki jest cukier. Tak. To on robi fajną robotę i tutaj i przy okazji na przykład mizerii. Nie musicie dodawać go dużo, dajcie tyle, ile lubicie (u mnie najczęściej to większa szczypta). Moja babcia zawsze go dodawała i pewnie babcie większości z Was również. Co do koperku to bywa różnie, jeżeli go lubicie – dodajcie go. To zioło pasuje mi do ogórków, kapusty i sałaty, więc bardzo często je do nich dodaję.
A za parę dni będę publikowała kolejny, typowo babciny przepis. Wczoraj wyczarowałam z babcią My młodą kapustę na ciepło. Parę dni temu miałam okazję jej spróbować i od razu wiedziałam, że przepis pojawi się na blogu. Za chwilę zrobię jej zdjęcie i może w najbliższy czwartek lub piątek podzielę się z Wami przepisem.
Zaglądajcie więc do mnie.


Składniki:
sałata masłowa
3-4 łyżki śmietany 12%
duża szczypta cukru (lub więcej, do smaku)
3 gałązki koperku
sól
pieprz  

Sałatę obieramy z liści, które dokładnie myjemy i osuszamy (polecam zaopatrzyć się w suszarkę/wirówkę do sałaty właśnie).
W dużej misce mieszamy śmietanę z cukrem, dodajemy do tego sól i pieprz, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do tego sałatę, posypujemy poszatkowanym koperkiem, mieszamy. Przed podaniem można całość jeszcze raz doprawić, jeżeli macie taką potrzebę.

Podobne przepisy:
Sałata lodowa ze śmietaną
Sałata rzymska z jogurtem
Sałata z jogurtem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności