Racuchy z twarogiem na sodzie

przez Kardamonowy

Matkobosko, właśnie spojrzałam na datę ostatniego wpisu. 31 maja, czyli 10 dni temu. Normalnie przepisy publikowałam trzy razy w tygodniu, teraz znowu wszystko się rozjeżdża. Poprzedni weekend co prawda spędziłam poza domem, ale to mnie zupełnie nie tłumaczy. Dziś nie ma wymówek, siadam i piszę. No więc dzień dobry, cześć.
No i w sumie nawiązując do poprzedniego weekendu, mam dziś dla Was przepis na pyszne racuchy z twarogiem na sodzie. Co ma piernik? Ano po powrocie z wspomnianego weekendu, znalazłam kostkę białego sera w lodówce. Termin ważności zachęcał do zużycia. No i tak myślałam nad leniwymi, nad naleśnikami z serem, nad kotletami takimi i siakimi. Chodziły za mną także racuchy. I od razu przypomniały mi się racuchy na sodzie, które robi moja kuzynka (według przepisu naszej babci). W sekundę wróciłam myślami do tego smaku i postanowiłam zrobić coś podobnego. Bo te oryginalne, rodzinne, są bez sera.
Jedyne w co wątpiłam to, że racuchy nie wyrosną tak ładnie jak wyrosnąć powinny. Bo kefir zastąpiłam zwykłym mlekiem (chociaż z tego co pamiętam to te babcine też były na mleku, muszę się dokopać do przepisu, bo mam go w domu na 100%). No i ten twaróg… Wszystko jednak pięknie się udało, racuchy z twarogiem na sodzie były dość puszyste nawet parę dobrych godzin po zrobieniu. Tutaj chyba największą robotę robi jednak soda oczyszczona.
I teraz tak, możecie je sobie zjeść na słodko i na wytrawnie. Do ciasta nie dodałam grama cukru, bo w zamyśle chciałam je podać z tzatzikami. Jedna porcja jednak wylądowała na talerzu w towarzystwie miodu i też była bardzo smaczna. To porcja córkowa, wiadomo. Myślę, że tego typu racuchy będą świetnie pasować także do różnego rodzaju sosów, do gulaszu, leczo, itp. Może kiedyś pokuszę się o takie połączenie. Póki co – tzatziki.
Czy twaróg jest niezbędny w tym przepisie? Pewnie że nie, spokojnie możecie go pominąć.
A ja dziś wieczorem przekopię mieszkanie i poszukam babcinego przepisu na placki na sodzie. Siedzi mi w głowie odkąd zaczęłam pisać dzisiejszy post.
Na dziś tyle. Mam nadzieję, że w poniedziałek znowu się tutaj pojawię.


Miary objętości na blogu:
szklanka 250 mlłyżeczka 5 mlłyżka 15 ml.
Składniki:
250 g półtłustego twarogu
150 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej
cukier puder do posypania
(przepis na około 12 sztuk)

Ser rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy do niego mleko i jajka, wszystko dokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy.
Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia.

Podobne przepisy:
Racuchy z jabłkami
Racuchy drożdżowe ze śliwkami
Racuchy z tartymi jabłkami
Racuchy z kaszy manny
Racuchy dyniowe z jabłkami
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy z gruszkami
Racuchy drożdżowe z jagodami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności