Racuchy z jabłkami

Normalne, bez udziwnień. Ostatnio zorientowałam się, że nie mam ich u siebie na blogu. Tak być nie może. Racuchy z jabłkami to bardzo smaczna klasyka, do której wraca się z uśmiechem na twarzy. Mi kojarzą się z babcią, a moja babcia to najlepsze skojarzenia. Niech i mojej córce rodzicielka się dobrze kojarzy. Przynajmniej z jedzeniem.



Składniki:
500 ml zsiadłego mleka
350 g mąki pszennej tortowej
3 jabłka
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
olej rzepakowy
cukier do posypania
(przepis na około 20 sztuk)  


Mleko i jajka mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem.