Placki z cukinii

Placki z cukinii to nic odkrywczego. Robiłam je wielokrotnie, parę razy jadłam u kogoś. Są smaczne, proste w obsłudze. Polecam podać je z jakimś sosem, u mnie najczęściej są to tzatziki. Do tego konkretnego przepisu zrobiłam jednak inny sos – sos zielonej bogini, pasuje równie dobrze jak ten pierwszy. Jeżeli chodzi o dobór dodatków, sypcie co lubicie. Ja tym razem użyłam jedynie koperku.



Składniki:
3 średnie cukinie (około 800 g)
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej (lub więcej)
pęczek koperku
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na około 15 placków)

Marchewkę myjemy i obieramy. Cukinie myjemy (ja ich nie obierałam) i ścieramy na tarce na największych oczkach (to samo robimy z marchewką). Dodajemy do nich sól, mieszamy, przekładamy na sito i odstawiamy na 15 minut do odcieknięcia. Po tym czasie polecam jeszcze wycisnąć z nich wodę. Czym więcej uda Wam się jej pozbyć, tym mniej mąki trzeba będzie dodać. Odciśniętą startą cukinię i marchewkę wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną drobno cebulę, rozdrobniony czosnek, jajko i poszatkowany koperek, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajcie więcej mąki. Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu z obu stron, do zrumienienia.