Placki ziemniaczane

przez Kardamonowy

Każdy je zna i na pewno każdy jadł. Próbowałam różnych konfiguracji składnikowych, ale chyba poniższe najlepiej się sprawdziły. Placki wczoraj zostały zjedzone z tzatzikami. Parę sztuk, których nie daliśmy rady zjeść, wylądowały w towarzystwie pieczonych żeberek. Bardzo intensywny sos z pieczenia mięsa + placki ziemniaczane – p o e z j a. Póki co, uciekam, trzeba się trochę niedzielnie poobijać. Wrócę jeszcze wieczorem, z przepisem na pęczotto



Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki majeranku
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na około 10 placków)  

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajko, startą cebulę i rozdrobniony czosnek, dosypujemy mąkę, doprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor. 

Podobne przepisy:
Placki ziemniaczane bez mąki
Placki z kiszonej kapusty
Placki z cukinii

1 komentarzy

Kinga 9 marca, 2015 - 12:15 pm

Wygląda apetycznie 🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności