Szakszuka z fetą i szpinakiem

przez Kardamonowy

Jeżeli jest jeszcze wśród Was ktoś, kto nie zna śniadań szakszukowych, czas to nadrobić. Opcji może być tysiące, w zależności od Waszych upodobań. U nas tym razem stanęło na szpinaku i fecie. 



Składniki:
4 jajka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
pół czerwonej papryki
2 garści świeżego szpinaku
100 g sera feta
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 2 porcje)  

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę z rozdrobnionym czosnkiem i papryką, pod koniec smażenia dodajemy kumin i kolendrę, mieszamy. Po chwili dodajemy do nich pomidory i szpinak. Wszystko smażymy pod przykryciem jakieś 5 minut. W czterech miejscach na patelni robimy wgłębienia, do których wbijamy jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dodajemy kostki fety. Przed podaniem całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. 

Podobne przepisy:
Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem
Szakszuka z fasolą i chorizo
Szakszuka
Zielona szakszuka

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności