Szprotki w pomidorach wielbię. Wybieram zawsze sprawdzone, z dobrym składem, kupuję tylko od jednego producenta. Lubię je na śmierć rozdrobnić widelcem, położyć na pieczywie, dodać czerwoną cebulę i ogórek. I tak, mając w domu makrelę, postanowiłam zrobić z niej pastę, która będzie mi przypominała rozdrobnione na śmierć szprotki. Wyszło pięknie.
Składniki:
1 wędzona makrela
1 mała czerwona cebula
1 ogórek kiszony
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Makrelę dokładnie obieramy z ości i skóry, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę cebulę i ogórek, koncentrat, jogurt, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie do kanapek z pastą dołożyć dodatkowo koperek.
Podobne przepisy:
Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
Pasta z makreli i jajek
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą
Pasta z makreli z marynowaną chili i szczypiorkiem
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
Pasta z wędzonej makreli i ogórka kiszonego
Pasta jajeczna z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem
Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem
Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem
Pasta z makreli i serka wiejskiego
Pasta jajeczna ze szprotkami
Pasta z wędzonego dorsza i białego sera
Pasta z makreli z chrzanem
Pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego
4 komentarze
Bardzo lubię pastę z makreli, takiej czerwonej wersji jeszcze nie próbowałam :).
Czas nadrobić, jest pyszna :).
Zamiast sztucznego koncentratu proponuję przecier pomidorowy. Zdrowszy i smaczniejszy.
A co jest złego w koncentracie? Proszę o namiary na jakieś mądre źródło, chętnie się douczę. Pozdrawiam.