Frittata z białą kiełbasą i rukolą

przez Kardamonowy

Jedna z wygodniejszych form śniadania. Jajka, omlety, frittata. Wielkim plusem jest także fakt, że można przy okazji robić wielkie sprzątanie lodówki. Dodajecie do frittaty co chcecie – sery, wędliny, kiełbasy, warzywa, zioła, itd. Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pewien pomysł na tę potrawę. Surowa biała kiełbasa. Śniadaniem raczyliśmy się z moimi królikami doświadczalnymi. Wszyscy byliśmy zaspokojeni. Polecam dodać jeszcze do tej wersji ser z niebieską pleśnią. My dodaliśmy go dopiero na talerzu. Serio pycha.  



Składniki:
6 jajek
1 surowa biała kiełbasa
1 mała czerwona cebula
mała garść rukoli
1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
sól
pieprz
(przepis na 3 porcje)  

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni – grzanie góra. Z  kiełbasy wyciskamy kawałki surowej kiełbasy (każdy wielkości mniej więcej orzecha włoskiego), wrzucamy na patelnię (bez tłuszczu) i rumienimy. Po chwili dorzucamy do niej pokrojoną w piórka cebulę, smażymy minutę. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy je widelcem, dodajemy sól. Zalewamy kiełbasę i na wolnym ogniu smażymy około 3 minut. Ja mam patelnię, którą mogę włożyć do piekarnika, więc po tych 3 minutach, wkładam patelnię i piekę całość do upieczenia się górnej części frittaty. Trwa to około 10 minut. Przed podaniem wszystko posypujemy szczypiorkiem, rukolą i dodajemy świeżo mielony pieprz.  

Podobne przepisy:
Omlet z gorgonzolą i szparagami
Omlet ze szpinakiem i mozzarellą
Omlet ze szpinakiem i serem taleggio
Omlet caprese

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności