Sałatka z pomidorów i oliwek

przez Kardamonowy

Pomidory mistrze! Teraz smakują najlepiej. Nie mam nawet potrzeby jakoś szczególnie się z nimi „babrać”, wystarczy je umyć, pokroić i skropić oliwą z cytryną. I obowiązkowo dużo świeżo mielonego pieprzu. Postanowiłam je jednak połączyć z oliwkami, które zupełnie nie zabijają ich lipcowego smaku. Taka opcja do grilla – !. My jedliśmy je z focaccią i też było całkiem si.


Składniki:
15 pomidorków (ja użyłam śliwkowych i koktajlowych)
8 czarnych oliwek bez pestek
8 zielonych oliwek bez pestek
1 czerwona cebula
1 łyżka poszatkowanych liści mięty
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z połowy cytryny
sól
pieprz  

Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Oliwki kroimy w grube plasterki, cebulę w piórka. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy miętę, oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Podobne przepisy:
Sałatka z pomidorków koktajlowych z kaparami i mozzarellą
Sałatka z pomidorami, ogórkami i fetą
Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim
Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską

2 komentarze

Olka 8 lipca, 2016 - 11:39 am

Do kiełbaski z grilla, mniam.

Odpowiedz
Monika 8 lipca, 2016 - 11:41 am

Też :D.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności