Tak, znowu suszone pomidory, aż do znudzenia… (Waszego, nie mojego). Nie do końca byłam przekonana do białego sera, ale zaryzykowałam. No i fajnie, ravioli z białym serem i suszonymi pomidorami wyszło pięknie. My się zajadał, w międzyczasie rzucając tekstem: „mimo, że nie są z mięsem, są ekstra”. Psychol i tyle. Całość smacznie zagrała. Na początku chciałam ravioli potraktować jeszcze bazyliowym pesto, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to jednak za dużo. Decyzję, jak zawsze, pozostawiam Wam.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
2-3 łyżki wody
1 łyżka oliwy
200 g białego sera
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
1 łyżeczka masła garść sera bursztyn lub innego długodojrzewającego
(przepis na 3 porcje)
Z mąki, jajka, żółtka, wody, oliwy i szczypty soli, wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i sprężyste. Po wyrobieniu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min. Pomidory kroimy w małą kostkę, mieszamy z serem białym i rozdrobnionym czosnkiem, solimy i obficie pieprzymy. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą bardzo cienko rozwałkowujemy, można stolnicę podsypać mąką. Byłoby fajnie, jakby udało Wam się uzyskać kształt prostokątów. Na jednej części, w odstępach około 4 cm, układamy po łyżeczce nadzienia. Drugim prostokątem przykrywamy całość i palcami dociskamy miejsca między nadzieniem. Ciasto, nożem lub radełkiem, dzielimy na kwadraty z farszem w środku. Ravioli wrzucamy do gotującej wody i gotujemy około minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Całość polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy serem Bursztyn i świeżo zmielonym pieprzem.
5 komentarzy
Ci faceci, u mnie to samo haha, obiad bez mięsa się nie liczy xd
Ale ravioli cudowne <3 Jeszcze nie próbowałam połączenia twarogu i suszonych pomidorów, ale brzmi intrygująco ;>
A szkoda gadać :). W tygodniu jeszcze jakoś da radę, ale weekend! Nie! Ma! Szans! :). Łącz twaróg z pomidorami – warto.
Świetnie wyglądają, ja bym w ogóle nie narzekała, gdyby ktoś mi takie zaserwował:))
Bardzo ciekawa wersja ravioli – pewnie wypróbujemy 🙂
Baaardzo polecam :).