Ravioli z białym serem i suszonymi pomidorami

przez Kardamonowy

Tak, znowu suszone pomidory, aż do znudzenia… (Waszego, nie mojego). Nie do końca byłam przekonana do białego sera, ale zaryzykowałam. No i fajnie, ravioli z białym serem i suszonymi pomidorami wyszło pięknie. My się zajadał, w międzyczasie rzucając tekstem: „mimo, że nie są z mięsem, są ekstra”. Psychol i tyle. Całość smacznie zagrała. Na początku chciałam ravioli potraktować jeszcze bazyliowym pesto, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to jednak za dużo. Decyzję, jak zawsze, pozostawiam Wam. 



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
2-3 łyżki wody
1 łyżka oliwy
200 g białego sera
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
1 łyżeczka masła garść sera bursztyn lub innego długodojrzewającego
(przepis na 3 porcje)  

Z mąki, jajka, żółtka, wody, oliwy i szczypty soli, wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i sprężyste. Po wyrobieniu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min. Pomidory kroimy w małą kostkę, mieszamy z serem białym i rozdrobnionym czosnkiem, solimy i obficie pieprzymy. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą bardzo cienko rozwałkowujemy, można stolnicę podsypać mąką. Byłoby fajnie, jakby udało Wam się uzyskać kształt prostokątów. Na jednej części, w odstępach około 4 cm, układamy po łyżeczce nadzienia. Drugim prostokątem przykrywamy całość i palcami dociskamy miejsca między nadzieniem. Ciasto, nożem lub radełkiem, dzielimy na kwadraty z farszem w środku. Ravioli wrzucamy do gotującej wody i gotujemy około minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Całość polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy serem Bursztyn i świeżo zmielonym pieprzem. 


5 komentarzy

pinkyyy 5 grudnia, 2015 - 9:41 pm

Ci faceci, u mnie to samo haha, obiad bez mięsa się nie liczy xd
Ale ravioli cudowne <3 Jeszcze nie próbowałam połączenia twarogu i suszonych pomidorów, ale brzmi intrygująco ;>

Odpowiedz
Monika 5 grudnia, 2015 - 9:43 pm

A szkoda gadać :). W tygodniu jeszcze jakoś da radę, ale weekend! Nie! Ma! Szans! :). Łącz twaróg z pomidorami – warto.

Odpowiedz
Angie 15 grudnia, 2015 - 2:07 pm

Świetnie wyglądają, ja bym w ogóle nie narzekała, gdyby ktoś mi takie zaserwował:))

Odpowiedz
Na pałeczkach 15 grudnia, 2015 - 2:07 pm

Bardzo ciekawa wersja ravioli – pewnie wypróbujemy 🙂

Odpowiedz
Monika 15 grudnia, 2015 - 2:09 pm

Baaardzo polecam :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności