Strasznie, ale to strasznie kaloryczny obiad. Pomysł narodził się z chęci zjedzenia resztek rukoli, makaronu i mascarpone. Dokupiłam jeszcze tylko ser bursztyn, ser z niebieską pleśnią i wyszło to co wyszło. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką bombę kaloryczną, ale nie przeginajcie. Jeżeli jednak macie wyrzuty sumienia, zróbcie tę potrawę z pełnoziarnistym makaronem, też będzie smaczna.
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
2 łyżki mascarpone
100 g sera z niebieską pleśnią
spora garść sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn)
1/3 szklanki mleka
1 ząbek czosnku
2 garści rukoli
oliwa
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)
Makaron gotujemy al dente. Czosnek kroimy w plasterki i chwilę smażymy na oliwie. Po chwili dodajemy mascarpone, mleko, sól, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy pokruszony ser pleśniowy i starty bursztyn. Mieszamy, aż do uzyskania rzadkiego sosu. Dokładamy do tego makaron i od razu umytą rukolę. Na talerze wykładamy makaron, możemy posypać go jeszcze pokruszonym serem pleśniowym, bursztynem i jeszcze raz sypnąć świeżo mielonym pieprzem.
Podobne przepisy:
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z ricottą i suszonymi pomidorami
Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorami
Pappardelle z cukinią i gorgonzolą
Cacio e pepe
Makaron z cukinią i boczkiem w sosie śmietanowym
2 komentarze
Ubóstwiam takie serowe makarony, no i rucola, pyszne danie 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
A to była jedna wielka improwizacja :). Oby więcej takich. Pozdrawiam.