Cold brew z mielonej kawy

przez Kardamonowy

Czyli kawa macerowana na zimno. Tak. Zalewacie ją zimną wodą i odstawiacie na jakieś 12 godzin. Można i dłużej, po pewnym czasie będziecie już wiedzieć, jaka smakuje Wam najbardziej. To samo z jej mocą, może moje proporcje będą dla kogoś nie takie jak trzeba. Zabieraliśmy się za nią z My już dawno temu, pierwszy raz zrobiliśmy ją jakieś 2 miesiące temu, ale dopiero teraz wjeżdża na bloga. Na obecne upały – cu do wno ści. 
Ja do kawy dolałam mleka owsianego. Piłam także i bez. Obie wersje mi pasują.



Składniki:
600 ml wody
3 czubate łyżki mielonej kawy (najlepiej świeżo mielonej)
2 łyżki mleka (opcjonalnie)
kostki lodu
(przepis na 2 porcje)  

Wodę (o temperaturze pokojowej) wlewamy do dzbanka/słoika, wsypujemy kawę, mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy na blat na minimum 12 godzin. Po tym czasie kawę odcedzamy (ja odcedzałam przez pieluchę tetrową), wlewamy do szklanki z lodem, dolewamy do tego mleko.


Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności