Właściwie podobny efekt uzyskacie, gdy dodacie do fasolki pietruszkowe pesto. Było pysznie, kompletnie.
Ps. No szkoda Chorwacji, szkoda.
Składniki:
500 g fasolki szparagowej
pół pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
garść podprażonych orzechów włoskich
1 łyżka podprażonych pestek dyni
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Fasolkę myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, gotujemy al dente, odcedzamy. Wrzucamy ją do miski, dodajemy do niej poszatkowaną natkę, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowane orzechy, pestki dyni, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podobne przepisy:
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z fetą
Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue
Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów
Fasolka szparagowa z harissą i migdałami