Ciąg dalszy działań konkursowych. Dziś proponuję Wam przepis na pyszny krem, który na pewno z groszkiem świeżym będzie jeszcze lepszy. Póki co, z braku laku… mrożony. Łapcie, wyszło zacnie.
Składniki:
700 ml bulionu warzywnego
450 g mrożonego groszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g łososia wędzonego na zimno MOWI Pure
mała garść kaparów
2 kromki chleba
1 gałązka koperku
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
1 łyżeczka masła
(przepis na 3 porcje)
Cebulę i czosnek kroimy w mniejsze kawałki, obsmażamy na maśle na złoty kolor. Wrzucamy do tego groszek, smażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, kapary są słone). Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę. Zupę blendujemy, dodajemy sok z cytryny, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do misek, dodajemy do niego grzanki, pokrojone w paski plastry łososia, kapary i poszatkowany koperek.
Podobne przepisy:
Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone
Krem z brukselki z fetą
Krem z brokułów z grzankami i parmezanem
Krem z groszku z grzankami
Zupa krem z cukinii i pora