Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

przez Kardamonowy

Dziś akurat na obiad mamy kurczaka. Myślałam od rana co z niego ugotować, siedzi mi więc w głowie od paru godzin. I siadając dziś do bloga, przypomniałam sobie o zaległym wpisie. Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami jest więc dzisiejszym bohaterem.
Nie pamiętam już co mnie zmobilizowało do zrobienia go, znając życie nadmiar śmietany, która została mi po innej potrawie. I jak tak przyglądam się zdjęciu, widzę na nim paprykę, którą przywieźliśmy z wakacji. Kurczak więc był robiony ponad miesiąc temu. I pamiętam, że bardzo nam smakował – całej trójce. Myślałam, że Tola wyskoczy z jakimiś uwagami, ale nic z tych rzeczy. Z czym go zjedliśmy? Tola chyba z razowym makaronem. My i ja z ciemnym ryżem. Ten najbardziej nam pasuje do tego typu potraw.
Potraficie sobie pewnie wyobrazić smak tej ekspresowej potrawy? Jest kremowa, mimo że nie robiłam jej na śmietanie 30%. Suszone pomidory, które mają w sobie masę smaku zrobiły połowę roboty. Do tego zrumieniony kurczak, świeże gałązki tymianku, przyprawy. Jeżeli wolicie inne zioła, świetnie tutaj zagra natka pietruszki. Gdybym ją miała, pewnie wylądowałaby na talerzu. Byłam jednak w posiadaniu dogorywającego na balkonie tymianku, dlatego go wybrałam.
Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami poleca się na prosty, szybki obiad. Nie wiem czy w moim gronie jest osoba, która nie miałaby ochoty go zjeść. Jeżeli więc jesteście także w tym teamie, zaopatrzcie się w poniższe składniki i działajcie.
Smacznego.


Składniki:
1 duża pierś kurczaka
1 średnia czerwona papryka (ja użyłam tej długiej)
1 średnia cebula
6 suszonych pomidorów z zalewy
200 ml śmietany 18% lub 30% (ja użyłam 18% z kartonika)
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonego czosnku
parę gałązek tymianku
sól
pieprz
olej z pomidorów lub oliwa
(przepis na 2 porcje)

Pierś kroimy w poprzek na kotlety grubości około 1 cm. Jeżeli macie potrzebę, możecie je jeszcze lekko potraktować tłuczkiem.
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem, odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy olej/oliwę i obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Następnie kurczaka ściągamy z patelni i wrzucamy na nią posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki paprykę. Smażymy je na średnim ogniu aż lekko zmiękną.
Do papryki i cebuli dorzucamy kurczaka, pokrojone w paski suszone pomidory, wszystko zalewamy śmietaną, doprawiamy jeszcze do smaku solą, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy tymianek.
Przed podaniem całość posypujemy raz jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie gałązkami tymianku.

Podobne potrawy z kurczakiem:
Makaron z cukinią, kurczakiem i cheddarem
Kurczak z cukinią w jogurtowym sosie curry
Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności