Makaron z fasolką szparagową i pesto powstał głównie dlatego, że miałam zalegające pesto z suszonych pomidorów i resztkę sera bursztyn. Chciałam także do obiadu dorzucić coś sezonowego i wyszło to co wyszło. Szybko zrobione, szybko zjedzone. Tola aktywnie także w tym uczestniczyła, makaron – wiadomo. Jeżeli lubicie klimaty śródziemnomorskie, róbcie na zdrowie.
Składniki:
300 g zielonej fasolki szparagowej
150 g makaronu (ja użyłam penne)
2 czubate łyżki pesto z suszonych pomidorów
kawałek parmezanu lub sera bursztyn
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)
Fasolkę gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony makaron i fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy pesto, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym serem.
Podobne przepisy:
Makaron z cukinią i pesto
Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami
Makaron z pesto z buraka z kozim serem
Makaron z bobem, pesto i boczkiem