Malinowy szerbet z mleczkiem kokosowym

przez Kardamonowy

Pfff, pierdyliard stopni chyba jest dzisiaj. Nie potrafię funkcjonować w takich temperaturach, dobrze że przynajmniej w domu jest w miarę znośnie. Wentylator na maksa i zimny ręcznik na łeb. I jeść się jakoś bardzo nie chce, no na pewno odpadają parujące potrawy. O szerbecie, który jest dzisiejszą gwiazdą, chciałam napisać już w zeszłym roku. Nie złożyło się. Dziś się złożyło zdecydowanie. Udało mi się wczoraj kupić na katowickim targu piękne i smaczne maliny. Rano zostały zmasakrowane i zamrożone. I tak sobie cicho marzę o maszynce do robienia lodów. Na razie, cicho.



Składniki:
500 g malin
100 ml wody
70 g cukru
sok z połowy cytryny
mała puszka mleczka kokosowego  

Wodę gotujemy z cukrem na wolnym ogniu, około 2 minut. Studzimy. Maliny miksujemy w blenderze na gładki mus, przecieramy przez sito. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, przelewamy do szerokiego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Mieszamy widelcem mniej więcej co godzinę. U mnie szerbet całkowicie zamroził się po całym dniu.


2 komentarze

Unknown 6 lipca, 2015 - 10:54 am

Aż by się chciało zjeść.

Odpowiedz
Foodmania 6 lipca, 2015 - 10:54 am

pycha!

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności