Lubię pod każdą postacią: pieczone, na ciepło, na zimno, nawet zmiksowane. W tej tytułowej dużą robotę robią śliwki, więc wpakujcie ich do owsianki ile wlezie. Jeżeli chodzi o dodatki, bawta się. Siemię lniane, orzechy, czekolada, co tam Wam tylko przyjdzie do głowy. I jedzcie owsianki na potęgę, bo płatki owsiane są nie zwy kle zdrowe. Na zdrowie.
Składniki:
4 śliwki (lub więcej)
6 czubatych łyżek płatków owsianych górskich
2/3 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego)
1 jajko
1 łyżka miodu
duża szczypta cynamonu
odrobina oleju rzepakowego (do posmarowania naczynia)
(przepis na 2 porcje)
Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajko i cynamon, mieszamy. Dorzucamy do tego płatki, mieszamy. Śliwki myjemy, pozbywamy się z nich pestek, kroimy na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy na nie płatki z mlekiem, następnie układamy na nich owoce (niektóre można wcisnąć głębiej). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem całość polewamy miodem.
Podobne przepisy:
Pieczona owsianka z morelami
Pieczona owsianka z czekoladą i malinami
Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami