O jakiegoś czasu gotuję trochę inaczej niż zwykle. Za jakiś czas napiszę o tym ciut więcej. Korzystam głównie z zielonych i białych warzyw, z kasz bezglutenowych, makaronów. Jemy jedynie kurczaka, indyka, ryby, białe sery i inne chleby żytnie na zakwasie. Sprawia mi to trochę trudności, ale powoli się w tym odnajduję. Odnajduję się już na tyle dobrze, że gotowanie znowu sprawia mi przyjemność. Parę tygodni temu miałam jakąś blokadę, ale już jest ok. Pewnie tego nie odczuliście, bo na blogu lądowały jeszcze przepisy, które miałam zapisane na „zaś”. Teraz od czasu do czasu będę Wam wrzucać tutaj przepisy, które powstały na potrzeby innej diety.
Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na pastę, od której nie wymagałam za dużo. Zawsze lubiłam twarożek ze śmietaną, bo zawsze kojarzył mi się z moją ukochaną babcią. Stwierdziłam, że ten z awokado będzie też fajny, a samo awokado będzie minimalnie wyczuwalne, więc na pewno nic nie zepsuje. Awokado chciałam dodać dla odmiany. Dla zdrowia – po prostu.
Zmiksowałam co trzeba, spróbowałam. O kule, to było coś dużo lepszego nie zakładałam. Awokado zdecydowanie było wyczuwalne. Czosnek i sok z cytryny zrobiły swoją robotę (które są dla mnie idealnym uzupełnieniem awokado). Nie no, naprawdę wyszło z tego coś przepysznego. Z największą przyjemnością wyjadałam ją bez niczego, z miski. Łyżeczka po łyżeczce.
Pasta z twarogu z awokado poleca się na śniadanie. I na kolację. Myślę, że poza swoim klasycznym, kanapkowym, przeznaczeniem, świetnie sprawdzi się też jako dip. Jest kremowa, jedwabista, no zajebista. Chociaż ta jedwabistość tak naprawdę zależy od stopnia zmiksowania. Ja pojechałam po bandzie i zmiksowałam wszystko na śmierć. A, jak pewnie część z Was wie, prawie nigdy tego nie robię. Wy sobie zmiksujcie to jak chcecie. A jak nie chcecie lub nie macie czym, rozdrobnijcie wszystko widelcem.
Róbcie i jedzcie na zdrowie.
Składniki:
250 g twarogu (ja użyłam chudego)
1 dojrzałe awokado (ja użyłam hass)
pół małej czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej)
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ, wrzucamy do robota kuchennego. Dodajemy do niego twaróg, rozdrobniony czosnek, sok z cytryny, jogurt. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mieszamy.
Jeżeli nie macie robota kuchennego, blenderów i innych rozdrabniarek, ser i awokado możecie po prostu rozdrobnić widelcem, dodajcie do resztę składników i wszystko wymieszajcie.
Podobne przepisy:
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Twarożek z papryką i cebulą