Pęczotto z burakami

przez Kardamonowy

Nie no, to już nie przeszło. Kasza kaszą, ale bez przesady. My żuł i żuł, żuł i żuł. A ja zajadałam się jak mały prosiak. Potrawa zrobiona naprawdę z dobrych składników, ale nawet to nie przekonało go do kaszy pod tą postacią. Nie narzekam w sumie, więcej zostało dla mnie. Pęczotto to po prostu risotto, tylko zrobione z kaszy pęczak. Nie wiem kto wymyśla te nazwy, ale jestem jak najbardziej za. 



Składniki:
1/2 szklanki suchej kaszy pęczak
600 ml bulionu warzywnego
1 średni burak
1 mała czerwona cebula
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
parę gałązek świeżego tymianku
2 łyżki masła
płatki migdałów 
kawałek twardego sera koziego
sól
pieprz
(przepis na 2 porcje)  

Buraka pieczemy w folii aluminiowej, około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, obieramy go ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Na 1 łyżce masła smażymy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy surową kaszę i smażymy minutę, dokładamy buraki i wino. Całość zalewamy 1 chochlą bulionu warzywnego, gotujemy tak długo aż kasza wchłonie płyn, dolewamy znowu bulion, gotujemy. Wykonujemy te same czynności, do momentu aż kasza się ugotuje. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu pęczotto i pilnowaniu, żeby kasza nie przywarła do dna garnka. Pod koniec wrzucamy tymianek, solimy, pieprzymy, dodajemy sok z cytryny. Po ściągnięciu z ognia, dodajemy jeszcze 1 łyżkę masła, mieszamy. Wykładamy na talerze, posypując całość startym kozim serem, płatkami migdałów i tymiankiem.


5 komentarzy

Kasia knifeandspoon.pl 9 marca, 2015 - 12:15 pm

pęczotto 😉 wygląda super i na dodatek z moimi ulubionymi burakami.

Odpowiedz
Angie 9 marca, 2015 - 12:15 pm

Ale piękny kolor! Uwielbiam pęczak i pęczotto, więc absolutnie jestem na tak: )

Odpowiedz
Kinga 9 marca, 2015 - 12:15 pm

Wygląda smacznie 😉

Odpowiedz
Ania_S 9 marca, 2015 - 12:15 pm

Takie danie dla mnie chyba by było idealne, patrząc na moją miłość do buraków i wszelkich kasz 😛

Odpowiedz
Monika 9 marca, 2015 - 12:17 pm

Dziewczyny, pęczotto naprawdę genialne. Wiosna tuż tuż, na pewno będzie wiele warzywnych inspiracji do kolejnych przepisów na pęczak. Czekam również na Wasze opcje. Pozdrawiam :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności