Ciąg dalszy, wołania mojego organizmu o cukier. W tym wypadku znowu śniadanie. Nektarynki można zastąpić innymi owocami: truskawkami, bananami, gruszką, właściwie co tylko przyjdzie nam do głowy. Ja, dla odmiany, postanowiłam urozmaicić placki nektarynkami.
Składniki:
400 ml kefiru
1,5 szklanki mąki żytniej
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
2-3 nektarynki
olej rzepakowy
W misce mieszamy jajko z kefirem. Do tego dosypujemy mąkę, cukry, sodę, szczyptę cynamonu. Dokładnie mieszamy, uzyskując jednolitą masę. Nektarynki myjemy, pozbywamy się pestek, kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnie nakładamy łyżkę ciasta, chwilę smażymy na niewielkim ogniu, po jakiejś minucie nakładamy na surową część placka, plaster nektarynki. Placki odwracamy, smażymy na złoty kolor.
Ja podaję takie placki z jogurtem naturalnym.