Placki żytnie z nektarynkami

przez Kardamonowy

Ciąg dalszy, wołania mojego organizmu o cukier. W tym wypadku znowu śniadanie. Nektarynki można zastąpić innymi owocami: truskawkami, bananami, gruszką, właściwie co tylko przyjdzie nam do głowy. Ja, dla odmiany, postanowiłam urozmaicić placki nektarynkami.



Składniki:
400 ml kefiru
1,5 szklanki mąki żytniej
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
2-3 nektarynki
olej rzepakowy  

W misce mieszamy jajko z kefirem. Do tego dosypujemy mąkę, cukry, sodę, szczyptę cynamonu. Dokładnie mieszamy, uzyskując jednolitą masę. Nektarynki myjemy, pozbywamy się pestek, kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnie nakładamy łyżkę ciasta, chwilę smażymy na niewielkim ogniu, po jakiejś minucie nakładamy na surową część placka, plaster nektarynki. Placki odwracamy, smażymy na złoty kolor.
Ja podaję takie placki z jogurtem naturalnym.


Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności