Obiad z pozostałości po rosole, prosty i smaczny. My zawsze potrawkę wchłaniamy z ryżem i burakami. Tola też trochę podziubała, aczkolwiek nie zmuszam jej jakoś szczególnie do jedzenia mięsa.
Składniki:
1 duża ugotowana ćwiartka z kurczaka
200 g mrożonej marchewki z groszkiem
2 szklanki rosołu
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka śmietany 12%
szczypta cukru
pół pęczka koperku
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)
Ćwiartki obieramy z mięsa. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do zasmażki dodajemy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki), zagotowujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem, gotujemy do miękkości warzyw (około 5 minut). Pod koniec dodajemy mięso, sok z cytryny, śmietanę, sól i świeżo mielony pieprz. Przed podaniem posypujemy poszatkowanym koperkiem.
Podobne przepisy:
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
Potrawka z kurczaka z marchewką