Ryż z czereśniami

przez Kardamonowy

Miała być caprese, jest ryż z czereśniami. Nie pytajcie czemu. I tak na dobrą sprawę nikt nie powinien być zadowolony, bo: a. My nie lubi deserów, b. ja z owoców najbardziej lubię kalafiora. Mimo to zjadłam ów ryż, a najbardziej z niego smakowały mi czereśnie. Chyba mam odchylenia po odstawieniu mleka krowiego. No ten… tego na zimno, bo przecież ryż zrobiłam na mleku. Wierzcie mi lub nie, ale robię postępy.



Składniki:
750 ml mleka 3,2%
pół szklanki białego ryżu
3 łyżeczki cukru waniliowego (lub więcej)
garść czereśni
1 łyżka uprażonych pestek dyni
(przepis na 3 porcje)

Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem lub powłoką teflonową. Ryż płuczemy i wrzucamy do mleka. Dodajemy do tego cukier i wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut. Pamiętajcie o częstym mieszaniu ryżu. Jeżeli ryż wyszedł za gęsty, można spokojnie dolać trochę mleka. Całość musi być bardzo kremowa. Czereśnie myjemy i pozbywamy się pestek. Owoce wrzucamy na chwilę na patelnię z odrobiną wody i „smażymy” 5 minut. Ryż delikatnie mieszamy z czereśniami, wkładamy do misek i posypujemy pestkami dyni. Smaczne na zimno i na ciepło. 

Podobne przepisy:
Ryż z jabłkami i skórką z pomarańczy
Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami
Brązowy ryż z jabłkami i orzechami
Ryż z jabłkami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności