Pomidory mistrze! Teraz smakują najlepiej. Nie mam nawet potrzeby jakoś szczególnie się z nimi „babrać”, wystarczy je umyć, pokroić i skropić oliwą z cytryną. I obowiązkowo dużo świeżo mielonego pieprzu. Postanowiłam je jednak połączyć z oliwkami, które zupełnie nie zabijają ich lipcowego smaku. Taka opcja do grilla – !. My jedliśmy je z focaccią i też było całkiem si.
Składniki:
15 pomidorków (ja użyłam śliwkowych i koktajlowych)
8 czarnych oliwek bez pestek
8 zielonych oliwek bez pestek
1 czerwona cebula
1 łyżka poszatkowanych liści mięty
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Oliwki kroimy w grube plasterki, cebulę w piórka. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy miętę, oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Podobne przepisy:
Sałatka z pomidorków koktajlowych z kaparami i mozzarellą
Sałatka z pomidorami, ogórkami i fetą
Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim
Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską
2 komentarze
Do kiełbaski z grilla, mniam.
Też :D.