Tak przeglądam sobie bloga i widzę, że ostatnio wrzucałam mało mięsnych potraw. I wiecie co? Wiecie, wiecie. Nie będę za to przepraszać. A co do samego przepisu, to wyszedł z tego całkiem sympatyczny obiad. Mięsożerni zadowoleni no, nie było innej opcji.
Składniki:
500 g schabu
1 duża czerwona papryka
250 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów w kawałkach
100 ml passaty pomidorowej
pół szklanki wody
pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki
2 liście laurowe
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3 porcje)
Schab kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wrzucamy go na patelnię i smażymy na oleju do zrumienienia, ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy chwilę. Następnie dodajemy do tego liście laurowe i pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy do redukcji wody z pieczarek. Kiedy cała woda z pieczarek wyparuje, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, smażymy chwilę. Do całości dodajemy usmażony schab, pomidory, passatę i wodę, gotujemy pod przykryciem jakieś 20 minut. Pod koniec wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
9 komentarzy
Dzień dobry.
Czy można go zrobić dzień albo dwa dni wcześniej?
Cześć. Dzień później będzie nawet smaczniejsze, więc spokojnie możesz je robić. Dwa dni? Nie wiem. Zrób dzień wcześniej :).
Wygląda smakowicie😊 z czym to najlepiej podać?
Takie było :). Nie pamiętam z czym to jedliśmy, ale pasuje mi do tego ryż i kasza. Może kuskus?
Kuskus to makaron ;D
A ja to widzę z ryżem i jakąś surówką z kopniakiem..może jakaś porowa albo jakaś z dodatkiem chrzanu..przepis na schab pierwsza klasa
FESZDEH, dobrze to widzisz :).
Ja tam zrobiłem z makaronem, przy czym zamiast papryki dodałem mały słoiczek domowego przecieru z jesieni z papryki. Całkiem całkiem
Mikrus, dobrze brzmi ten słoiczek domowego przecieru z papryki – zapisuję. Z makaronem też spoko, czemu nie.