Śledzie z rodzynkami i ogórkiem kiszonym w sosie pomidorowym

przez Kardamonowy

Śledzie z rodzynkami i ogórkiem kiszonym w sosie pomidorowym to w sumie tak zwane śledzie po kaszubsku, tylko do dzisiejszej wersji dodałam kiszone ogórki.
Ogólnie te śledzie zrobiłam jakieś dwa tygodnie temu, na próbę. Nie, żebym miała jakieś wątpliwości co do ich finalnego smaku, ale zrobiłam je trochę bez przekonania. Zabrałam się więc za szatkowanie, smażenie, osuszanie, no wiecie. Pokroiłam składniki, porządnie przesmażyłam koncentrat (to ma mega duży wpływ na jego smak, na plus oczywiście), zrobiłam to i owo. Wymieszałam śledzie z sosem. I pomyślałam, że spróbuję czy to już na tym etapie jest smaczne. I było na tyle smaczne, że zjadłam 1/3 porcji. Przypominam, że śledzie nie odstały sobie w lodówce w sosie, zjadłam je zaraz po zrobieniu. Przepyszne.
Na liście zakupów mam już wrzucone solone śledzie i na najbliższe święta zrobię przynajmniej ze dwa słoiki dzisiejszej przystawki, tak z 10 sztuk śledzi. Może więcej. No dobra, na pewno. Święta spędzimy w sumie w trzech miejscach, więc będzie się nimi z kim dzielić.
Strach się bać jak śledzie z rodzynkami i ogórkiem kiszonym w sosie pomidorowym będą smakowały po paru dniach od zrobienia. W ogóle tą wersją śledzi podzieliłam się z teściami, ale kule, też je zjedli w dniu ich wyczarowania. Zjadł je nawet My, który za tego typu potrawami nie przepada.
Mam nadzieję, że tym wstępem Was namówiłam na zrobienie tej przystawki na najbliższe święta. Lećcie więc po dobrej jakości śledzie solone i wyczarujcie to co ja wyczarowałam.
Smacznego. I na zdrowie.


Składniki:
4 solone filety śledziowe
2 średnie cebule
200 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki wody (lub więcej, zależy jak gęstego koncentratu użyjemy)
1 łyżeczka octu winnego
mała garść rodzynek
1 duży ogórek kiszony
pieprz
szczypta soli (jedynie do doprawienia sosu)
olej rzepakowy  

Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w drobną kostkę cebule, smażymy do zrumienienia na wolnym ogniu. Dodajemy do tego koncentrat, wodę, ocet, rodzynki, ogórek pokrojony w drobną kostkę, pieprz i sól, smażymy całość na wolnym ogniu około 5 minut (musi z tego wyjść gęsty sos). Studzimy. Śledzie mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki. 

Inne przepisy na śledzie:
Śledzie pod pierzynką
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi
Śledzie z curry i musztardą
Śledzie pomorskie
Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi
Śledzie z rodzynkami i orzechami w sosie pomidorowym
Śledzie w jogurcie z ogórkami konserwowymi
Śledzie w jogurcie z jabłkiem i groszkiem
Śledzie w śmietanie
Śledzie w sosie tatarskim
Śledzie w śmietanie z gruszką
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkami konserwowymi
Śledzie z pieczoną papryką i fetą
Śledzie z morwą i orzechami
Śledzie z fetą i suszonymi pomidorami
Śledzie z harissą, migdałami i daktylami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności