Sos z jajek, ziół i rzodkiewek

przez Kardamonowy

Dziś przybywam do Was z kolejnym wielkanocno-wiosennym przepisem. Sos z jajek, ziół i rzodkiewek to pomysł na świetny dodatek do zimnej płyty, ale też pyszne uzupełnienie jajek ugotowanych na twardo, które często podajemy na śniadanie (nie tylko wielkanocne).
Z reguły tego typu sosy robię tak, że szatkuję co trzeba, potem wszystko mieszam z majonezem i jogurtem/śmietaną i tyle, do zobaczenia. Tym razem sos zrobiłam trochę inaczej, przypominając sobie przepisy ze starych książek kucharskich. Jak? A wydrążyłam żółtka ugotowane na twardo i utarłam je na gładką pastę, która finalnie stworzyła bardzo smaczny sos.
Jeżeli chodzi o zioła, których dziś użyłam był to koperek i dymka. Pewnie gdybym miała w domu jeszcze natkę pietruszki i ona wylądowałabym w dzisiejszym przepisie. Zastanawiałam się jeszcze nad odrobiną czosnku, ale ostatecznie z niego zrezygnowałam. Sos z jajek, ziół i rzodkiewek i tak wyszedł przepyszny. Był na tyle smaczny, że teściowa poprosiła o przepis. Przepisu nie podałam, ale powiedziałam, że przyjadę z nim na śniadanie wielkanocne, które spędzamy z rodzicami My.
A na dole (do znudzenia) podam Wam jeszcze inne przepisy na sosy, które pięknie uzupełnią Waszą zimną płytę. Moim ulubionym jest chyba klasyczny sos tatarski, z marynowanymi grzybami, ogórkami i cebulą. Na samą myśl o nim, mam ślinotok.
Dziś już wtorek, ostatni przepis opublikuję chyba w piątek. Przede mną więc jeszcze trzy posty. Na pewno wjadę na bloga z jedną przystawką, jedną sałatką i pieczonym mięsiwem. Zaraz zrobię sobie konkretną rozpiskę, żeby nic mi nie umknęło i żebym czasami znowu nie zmieniała zdania. Chociaż pewnie klasycznie to zrobię, bo wpadnie mi do głowy kolejny pomysł.
Zaglądajcie do mnie.


Miary objętości na blogu:
szklanka 250 ml, łyżeczka 5 ml, łyżka 15 ml.

Składniki:
5 rzodkiewek
2 jajka
1 czubata łyżka majonezu
1 czubata łyżka gęstego jogurtu (ja użyłam greckiego)
1 łyżeczka chrzanu ze słoika
1 łyżeczka poszatkowanego koperku
1 łyżeczka poszatkowanej dymki
szczypta cukru (opcjonalnie)
sól
pieprz

Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut. Po tym czasie jajka zalewamy zimną wodą, odstawiamy na chwilę i obieramy. Żółtka oddzielamy od białek, wrzucamy do miski i ucieramy z cukrem i majonezem na gładki sos. Następnie dodajemy jogurt, chrzan, poszatkowaną dymkę, koperek, sól i pieprz.
Do powstałego sosu dodajemy pokrojone w małą kostkę umyte rzodkiewki i białka jajek, mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się połączyły.

Podobne przepisy:
Sos tatarski z chrzanem
Sos tatarski z kaparami
Sos tatarski
Sos polski
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności