Od czasu do czasu korzystamy w domu z grilla elektrycznego. Grillujemy na nim cukinię, cebulę, kapustę pekińską, czasami pieczarki lub paprykę. Bywa też mięso, a jakże, najczęściej piersi z kurczaka lub indyka. Zawsze wydawało mi się, że do tego typu mięsa będzie pasował sos orzechowy. Zrobiłam go więc, zjedliśmy do dna. Genialny. I jedna uwaga: masło orzechowe, które do niego zrobiłam, specjalnie nie miksowałam na gładką masę. Wy zróbcie/użyjcie jakiego tam chcecie – byle było dobrej jakości.
Składniki:
3/4 szklanki masła orzechowego
pół szklanki wody
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 rozdrobniony ząbek czosnku
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonej chili
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dolejcie więcej wody.
2 komentarze
mam paczkę orzechów ziemnych, niesolonych. czy to też się nada?
Pewnie, ja tylko takich używam do masła.