Sos z orzechów ziemnych

przez Kardamonowy

Od czasu do czasu korzystamy w domu z grilla elektrycznego. Grillujemy na nim cukinię, cebulę, kapustę pekińską, czasami pieczarki lub paprykę. Bywa też mięso, a jakże, najczęściej piersi z kurczaka lub indyka. Zawsze wydawało mi się, że do tego typu mięsa będzie pasował sos orzechowy. Zrobiłam go więc, zjedliśmy do dna. Genialny. I jedna uwaga: masło orzechowe, które do niego zrobiłam, specjalnie nie miksowałam na gładką masę. Wy zróbcie/użyjcie jakiego tam chcecie – byle było dobrej jakości.



Składniki:
3/4 szklanki masła orzechowego
pół szklanki wody 
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 rozdrobniony ząbek czosnku
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonej chili

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dolejcie więcej wody. 


2 komentarze

Eowyn 26 lutego, 2018 - 5:26 pm

mam paczkę orzechów ziemnych, niesolonych. czy to też się nada?

Odpowiedz
Monika 26 lutego, 2018 - 5:27 pm

Pewnie, ja tylko takich używam do masła.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności