Najpierw był pomysł taki, żeby do tytułowej surówki wrzucić koperek, natkę i szczypiorek. Wszystko fajnie, wszystko było w sklepie, nie ma problemu. Zrezygnowałam jednak ze szczypiorku, bo naprawdę obecnie smakuje jak papier. Albo w sumie gorzej. Skończyło się na natce i koperku. Jak dostaniecie szczypiorek, który smakuje jak szczypiorek, dodajcie go zamiast cebuli.
Składniki:
pół główki białej kapusty
mały pęczek koperku
mały pęczek natki pietruszki
pół małej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Kapustę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, szatkujemy. Wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty dorzucamy poszatkowane zioła, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły.
Podobne przepisy:
Coleslaw z kapusty pekińskiej
Coleslaw z młodej kapusty
Coleslaw
Coleslaw z sosem farmerskim
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką