Szynka gotowana dobra jest nie tylko od święta. Właściwie, jak już macie potrzebę jeść wędliny, róbcie je domowymi sposobami. Jeżeli jesteście posiadaczami wędzarni, zazdraszczam! Jeżeli nie, gotujcie lub pieczcie mięsiwo. Sklepowe badziewia (oczywiście nie wszystkie, ale na pewno w większości) mają w swoim składzie same straszności. Robiłam już tę szynkę wielokrotnie i czasami wychodzi mi inna w smaku i inna w wyglądzie. Nie wiem, pewnie to kwestia rodzaju dostawcy mięsiwa, składniki zawsze były te same. Tak czy siak, mniej więcej wiem co w niej jest. Zbliżają się święta, polecam Wam zrobić wędlinę własnoręcznie. Jak sami widzicie, nie jest pracochłonna.
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej surowej podwędzanej
2,5 litra wody
4 łyżki soli
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
4 liście laurowe
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 mała cebula
1 czubata łyżka musztardy
pół łyżeczki wędzonej papryki
Do garnka z wodą wrzucamy wszystkie przyprawy, całą cebulę, ząbki czosnku i musztardę, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę wkładamy do garnka, ważne jest, aby całe mięso było zanurzone w zalewie. Jeżeli jest potrzeba, można dolać wody. Zalewę z szynką podgrzewamy i gotujemy około 8 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy ją pokrywką i zostawiamy na 12 godzin w garnku. Następnie szynkę znowu gotujemy w tej samej zalewie 8 minut i znowu odstawiamy, przykrytą, do wystygnięcia.
9 komentarzy
w sumie po 16 minutach gotowania to szynka na pewno będzie surowa?!
Szynka po gotowaniu parzy się przecież dwukrotnie, pod przykryciem, jeszcze parę godzin. Nie ma szans żeby była surowa. Dodatkowo jest podwędzana. Pozdrawiam.
Szyneczka jest przepyszna – polecam.
Fajnie, bardzo się cieszę. Pozdrawiam :).
Gdzie kupie wędzona papryke?
Ja w przyprawy zaopatruję się na allegro u Pana co się Skworcu nazywa. Hipermarketom już dawno podziękowałam. Na allegro ogólnie jest spory wybór, jeżeli chodzi o przyprawy.
Dorzucam jeszcze odpowiedź dla anonimowej osoby, która zadała mi pytanie. Komentarz gdzieś zaginął, więc go nie udostępnię, natomiast z przyjemnością odpowiem :). Jeżeli chodzi o wędzoną paprykę… jeżeli ktoś lubi ogień w potrawach, to spokojnie można dodać ostrą. Można też zmniejszyć ilość pieprzu, bo jest go jednak sporo w tym przepisie. Pozdrawiam serdecznie :).
dziekuje za odp. ad. papryki :))
Na zdrowie :).