Szynka gotowana

przez Kardamonowy

Szynka gotowana dobra jest nie tylko od święta. Właściwie, jak już macie potrzebę jeść wędliny, róbcie je domowymi sposobami. Jeżeli jesteście posiadaczami wędzarni, zazdraszczam! Jeżeli nie, gotujcie lub pieczcie mięsiwo. Sklepowe badziewia (oczywiście nie wszystkie, ale na pewno w większości) mają w swoim składzie same straszności. Robiłam już tę szynkę wielokrotnie i czasami wychodzi mi inna w smaku i inna w wyglądzie. Nie wiem, pewnie to kwestia rodzaju dostawcy mięsiwa, składniki zawsze były te same. Tak czy siak, mniej więcej wiem co w niej jest. Zbliżają się święta, polecam Wam zrobić wędlinę własnoręcznie. Jak sami widzicie, nie jest pracochłonna.


Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej surowej podwędzanej
2,5 litra wody 
4 łyżki soli
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
4 liście laurowe
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 mała cebula
1 czubata łyżka musztardy
pół łyżeczki wędzonej papryki  

Do garnka z wodą wrzucamy wszystkie przyprawy, całą cebulę, ząbki czosnku i musztardę, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę wkładamy do garnka, ważne jest, aby całe mięso było zanurzone w zalewie. Jeżeli jest potrzeba, można dolać wody. Zalewę z szynką podgrzewamy i gotujemy około 8 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy ją pokrywką i zostawiamy na 12 godzin w garnku. Następnie szynkę znowu gotujemy w tej samej zalewie 8 minut i znowu odstawiamy, przykrytą, do wystygnięcia. 

9 komentarzy

elew1 20 marca, 2015 - 10:27 pm

w sumie po 16 minutach gotowania to szynka na pewno będzie surowa?!

Odpowiedz
Monika 20 marca, 2015 - 10:31 pm

Szynka po gotowaniu parzy się przecież dwukrotnie, pod przykryciem, jeszcze parę godzin. Nie ma szans żeby była surowa. Dodatkowo jest podwędzana. Pozdrawiam.

Odpowiedz
bozenka 23 marca, 2015 - 12:23 pm

Szyneczka jest przepyszna – polecam.

Odpowiedz
Monika 23 marca, 2015 - 12:29 pm

Fajnie, bardzo się cieszę. Pozdrawiam :).

Odpowiedz
Anonimowy 26 marca, 2015 - 4:05 pm

Gdzie kupie wędzona papryke?

Odpowiedz
Monika 26 marca, 2015 - 4:08 pm

Ja w przyprawy zaopatruję się na allegro u Pana co się Skworcu nazywa. Hipermarketom już dawno podziękowałam. Na allegro ogólnie jest spory wybór, jeżeli chodzi o przyprawy.

Odpowiedz
Monika 23 lutego, 2016 - 12:01 pm

Dorzucam jeszcze odpowiedź dla anonimowej osoby, która zadała mi pytanie. Komentarz gdzieś zaginął, więc go nie udostępnię, natomiast z przyjemnością odpowiem :). Jeżeli chodzi o wędzoną paprykę… jeżeli ktoś lubi ogień w potrawach, to spokojnie można dodać ostrą. Można też zmniejszyć ilość pieprzu, bo jest go jednak sporo w tym przepisie. Pozdrawiam serdecznie :).

Odpowiedz
Unknown 25 lutego, 2016 - 10:46 am

dziekuje za odp. ad. papryki :))

Odpowiedz
Monika 25 lutego, 2016 - 10:47 am

Na zdrowie :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności