Roladki z ogórka, serka i szynki

przez Kardamonowy

Pyszne. I mimo, że na sezon ogórkowy musimy jeszcze trochę poczekać, to ta przystawka była naprawdę bardzo smaczna. Obawiałam się, że marcowe ogórki wszystko zepsują, ale nie było tak źle. Nie oszczędzałam też jakoś szczególnie na szynce, nie kupiłam pierwszej lepszej mielonki. Serek, którego użyłam też był dobrej jakości, polski, z porządnym składem. To wszystko naprawdę fajnie zagrało. W ogóle po zjedzeniu pierwszej sztuki pomyślałam, że chyba zrobię je na najbliższe święta, smakują więc na tyle dobrze, że chciałabym nakarmić nimi moich bliskich.
Roladki z ogórka, serka i szynki robi się bardzo sprawnie. Na początku myślałam, że będą dość czasochłonne, ale nic z tych rzeczy. Problemem może być jedynie cienkie pokrojenie ogórka, ale jeżeli posiadanie porządną, w miarę szeroką obieraczkę do warzyw, wszystko idzie sprawnie.
Jaki jest (powiedzmy) minus tej przystawki? Najlepiej smakuje od razu po zrobieniu. Ogórki są jeszcze chrupiące, całość nie jest namoknięta. Nie przejdzie więc zrobienie jej paręnaście godzin przed podaniem. Mimo, że plastry ogórka porządnie odsączyłam z nadmiaru wody, ta i tak jakimś czarodziejskim sposobem znowu się pojawiła. W mniejszej ilości, ale jednak.
Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu jaką przekąskę zrobić na najbliższe święta, bardzo polecam Wam ten przepis. Jest trochę wiosenny, świeży, bardzo fajnie wkomponuje się w wielkanocne śniadanie. Ogólnie zamysł tego typu roladek jest całkiem spoko. Tak sobie myślę, że na grilla świetnie sprawdzi się jako przegryzka. Zrezygnowałabym jednak z szynki i dodała do serka na przykład suszone pomidory, oliwki. Tak, zdecydowanie zrobię coś takiego, kiedy tylko pojawią się nasze pyszne, polskie ogórki.
Na dziś tyle. Jutro może wjadę na bloga z przepisem na „żurek” bez zakwasu. Miałam opublikować przepis na pyszną babkę pomarańczową, ale wyczarowałam zakalec. Zrobiłam wszystko według przepisu, przy pomocy cudownego robota kuchennego, a i tak wyszedł bubel. Bubla publikować nie wypada. Na szczęście z roladkami nie poległam.
Zróbcie je koniecznie. Smacznego.


Składniki:
1 długi ogórek
1 serek śmietankowy (użyjcie swojego ulubionego, może być smakowy)
6 plasterków wędzonej szynki (mniej więcej o szerokości 8 cm)
sól
pieprz
kiełki do przybrania (ja użyłam kiełek brokuła)
(przepis na około 12 sztuki roladek)

Ogórka dokładnie myjemy i obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw (skórkę zostawiamy). Plasterki ogórka posypujemy z obu stron niewielką ilością (naprawdę symboliczną) soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym.
Szynkę kroimy wzdłuż na pół.
Plastry ogórka smarujemy cienko serkiem, mniej więcej do połowy, układamy na nich plastry szynki i zwijamy.
Przed podaniem wszystko można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać ulubionymi kiełkami.

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności