Fleischsalat

przez Kardamonowy

Największe wzięcie obecnie na bogu mają sałatki. Świetnie, chyba umiem w sałatki. Lubię je jeść, lubię je robić, eksperymentuję, ale w granicach rozsądku. Lubię też prostotę, która za chwilę pojawi się na blogu. To fleischsalat, sałatka tak prosta jak budowa cepa. Mamy w niej szynkę, ogórki konserwowe i majonezowy sos z ziołami. I w sumie tyle. Mało? Wierzcie mi, nie. Robiłam ją już dwa razy i za każdym razem schodziła mig. Pamiętajcie tylko, żeby kupić dobrej jakości szynkę, ta w końcu ogrywa tutaj dość dużą rolę.
Skąd inspiracja? Nie pamiętam, przepis od dawna jest zapisany w moim notatniku. Sałatka nie jest chyba jednak jakimś wielkim odkryciem. Z pół roku temu stacjonował u nas kumpel z ekipy, zagoniony do krojenia szynki, powiedział że jego śląska teściowa robi czasami tę sałatkę na imprezy. Jak widzicie, nie musiałam jakoś daleko szukać inspiracji. Była dokładnie dwa miasta dalej. A w ogóle teraz mi się przypomniało, że na blogu w sumie mam już przepis na podobną sałatkę (brawo ja). Jeżeli jesteście jej ciekawi, pod dzisiejszym postem jest do niej link. To ten pierwszy.
Fleischsalat to sałatka, która naprawdę idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju spędy. Urodziny, imieniny, Andrzejki i inne Sylwestry. Wielkanoc? A bardzo proszę, nie krępujcie się. Nie wiem czy w tym roku uraczę moją ekipę (z którą spędzam święta) tą sałatką, ale przy innej okazji na pewno się z nimi nią podzielę. Wielkanoc już mam w sumie zaplanowaną od a do z i poza klasycznym szałotem chcę zrobić jeszcze jakieś bardziej zielone sałatki. Szynek będzie pod dostatkiem, nie będę ich pakować dodatkowo jeszcze do sałatek. Wiecie, że jestem bardziej warzywna. I staram się tym także zarażać moich bliskich.
Na dziś chyba tyle. Zaraz idę korzystać z dobrego do zdjęć światła. Muszę się zabrać za świąteczną przystawkę, którą muszę dziś sfotografować. Na swoją kolej czeka także zupa, która może jutro pojawi się na blogu.
Do następnego piątku będę regularnie publikować posty. Zaglądajcie więc do mnie.


Składniki:
400 g wędzonej szynki
200 g ogórków konserwowych (raczej tych mniejszych)
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3-4 łyżki majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy
2 łyżki poszatkowanej dymki
2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz

Szynkę i ogórki kroimy w paski mniej więcej tej samej wielkości, wrzucamy do miski.
Dodajemy do tego poszatkowaną natkę i dymkę, a także majonez, jogurt i musztardę. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się połączyły.

Podobne przepisy:
Sałatka z szynką, serem żółtym i ogórkami konserwowymi
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem
Sałatka z makaronem orzo, szynką, kukurydzą i ogórkami konserwowymi
Sałatka z makaronem, szynką i ogórkami konserwowymi

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności