Zacznę może od tego, że nie jestem fanem ogórków małosolnych. Dla mnie są nijakie. Wolę albo świeże ogórki gruntowe albo te ukiszone na śmierć. Małosolne je natomiast My, dla którego od czasu do czasu je nastawiam. Chociaż umówmy się, że słowo „nastawiam” jest trochę na wyrost. Zalewam je po prostu solanką, dodaję koper, czosnek, czasem chrzan, a na drugi dzień są już właściwie gotowe.
Od jakiegoś czasu jednak chodzą mi po głowie różnego rodzaju przepisy, do których można wykorzystać ogórki małosolne. Myślę o zupach i sałatkach głównie. I parę dni temu podebrałam mojemu mężowi trzy ogórki i postanowiłam połączyć je z makaronem orzo i wędzonym kurczakiem. Tak powstała przepyszna sałatka, którą zjedliśmy właściwie w dwa dni.
Sałatka z makaronem orzo, wędzonym kurczakiem i ogórkami małosolnymi jest treściwa, najnormalniej w świecie smaczna, trochę aromatyczna, wiosenna. Jeżeli więc macie ochotę na coś w tych klimatach, „nastawcie” sobie ogórki małosolne, kupcie ulubiony drobny makaron i bierzcie się za szatkowanie.
A dziś mam w planie zrobić pastę z ogórkami małosolnymi, które już właściwie stoją o jeden dzień za długo w solance, ale też powinny zrobić w potrawie swoją robotę. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie w poniedziałek wrzucę Wam kolejny przepis z wykorzystaniem tych konkretnych ogórków.
Sałatka z makaronem orzo, wędzonym kurczakiem i ogórkami małosolnymi poleca się na imprezy mniejsze i większe, na śniadania i kolacje. Do pracy? No pewnie.
Zaglądajcie do mnie.
Składniki:
170 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo, makaronu w kształcie ryżu)
1 wędzone udko kurczaka (tzw. ćwiartka)
3 ogórki małosolne
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
pęczek koperku
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka majonezu
sól
pieprz
Udko obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od kości i kroimy w niewielką „kostkę” (w miarę możliwości oczywiście), wrzucamy do miski.
Ogórki gruntowe kroimy mniej więcej podobnie, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa.
Makaron gotujemy al dente.
Makaron dokładnie odcedzamy i wrzucamy do miski z poprzednimi dobrociami. Wlewamy do tego majonez z jogurtem, dodajemy rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek.
Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się połączyły.
Podobne przepisy:
Sałatka z makaronem, ogórkami i fetą
Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem
Sałatka z makaronem, ananasem i wędzonym kurczakiem
Sałatka z makaronem, szynką i ogórkami konserwowymi
Sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem
Sałatka makaronowa z szynką, brzoskwiniami i serem pleśniowym
Sałatka z makaronem orzo, szynką, kukurydzą i ogórkami konserwowymi