Sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem

przez Kardamonowy

No i z czterech dni zrobiły się trzy. Piszę o majówce, podczas której miałam się tutaj pojawiać, miałam gotować, robić zdjęcia. I co? No psinco. W pierwszy dzień dojechaliśmy na tyle późno na miejsce, że w głowie miałam raczej „otwórz piwo” niż „zrób sałatkę do grilla, który będzie późnym wieczorem”. Więc otworzyłam piwo. W drugim dniu dopadło mnie obrzydliwe lenistwo, z grilla ostatecznie zrezygnowaliśmy, zjedliśmy jedynie ziemniaki z ogniska. Ale żeby nie było, odgrażałam się sałatkami, nawet trzema. A ostatni dzień w ogóle był kulinarnym nieporozumieniem, bo każdy w głowie miał już niestety powrót do betonu. Wszystkie składniki sałatek wróciły z nami do domu, może zrobię jakąś jutro, zobaczę czy będziemy mieli ją z czym zjeść.
Dziś jednak nie o tym. Dzisiejszy post nie był planowany (no szok). Chciałam na śniadanie zrobić pastę jajeczną. Nie wiem co się zadziało w mojej głowie, że spod moich rąk wyszła jednak sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem.
Do zużycia miałam ugotowane jajka, tuńczyka przywiezionego z majówki i dość sporą ilość ziół. Potem w lodowce zobaczyłam resztkę słoika ogórków konserwowych. Makaron przypałętał się przypadkiem, godzinę wcześniej myślałam o sałatce makaronowej, którą mam zrobić na najbliższą komunię. I w sumie… czemu nie, może akurat i z tego dzisiejszego pomysłu ktoś skorzysta, bo sałatka wyszła naprawdę pyszna. Zdecydowanie nadaje się na tego typu okoliczności. A sezon w pełni, więc sami rozumiecie.
Sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem sprawdzi się też świetnie jako drugie śniadanie, dzisiaj uskuteczniliśmy to w okolicach godziny 11 (chociaż przyznam się szczerze, że to było nasze pierwsze śniadanie). Możecie też się nią raczyć na wcześniejszą kolację. Jedzcie kiedy chcecie.
A na dole podrzucę Wam jeszcze parę inspiracji na sałatki z drobnym makaronem, rzućcie sobie okiem.
I smacznego.


Składniki:
100 g suchego drobnego makaronu
4 jajka
1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam tego z oliwą)
3 średnie ogórki konserwowe
pęczek grubego szczypiorku
3 gałązki koperku
3 gałązki natki pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego (lub więcej)
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski.
Makaron gotujemy do miękkości, po odcedzeniu dodajemy go do jajek.
W międzyczasie ogórki kroimy w kostkę, zioła szatkujemy – wszystko (także odsączony tuńczyk) wrzucamy do jajek i makaronu.
Następnie wlewamy jogurt i majonez, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Podobne przepisy:
Sałatka z makaronem, ogórkami i fetą
Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem
Sałatka z makaronem, ananasem i wędzonym kurczakiem
Sałatka z makaronem, szynką i ogórkami konserwowymi
Sałatka z makaronem orzo, szynką, kukurydzą i ogórkami konserwowymi
Sałatka makaronowa z szynką, brzoskwiniami i serem pleśniowym

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności