Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i szczypiorkiem

przez Kardamonowy

Dzisiejsza sałatka zawsze idealnie komponuje się z potrawami z grilla, a także z kiełbasą z ogniska. I w sumie szczerze Wam powiem, że jednak częściej robię ją przy okazji schadzek ogniskowych.
Najważniejsza kwestia to gotowanie ziemniaków. Najsmaczniejsze są te ugotowane w mundurkach – tego nie przeskoczycie. I pamiętajcie żeby ich nie przegotować, bo z sałatki zrobi się pasta. Najlepszymi ziemniakami do sałatek właśnie to ziemniaki typu A. Nie rozgotowują się tak łatwo, mają mniejszą ilość skrobi, dają się łatwo pokroić, mają bardziej zwarty miąższ. Ale przyznam się Wam szczerze, że nie zawsze pamiętam o tym, żeby kupić odpowiednie ziemniaki. Czasem kupuję to co jest pod ręką i przy okazji gotowania pilnuję po prostu żeby ziemniaków nie rozgotować.
Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i szczypiorkiem najczęściej wychodziła spod moich rąk w towarzystwie sosu na bazie oleju/oliwy i soku z cytryny/octu. Dzisiejsza wersja jest dla odmiany z majonezem i jogurtem naturalnym. Która jest lepsza? Czy ja wiem… jak dla mnie obie są bardzo ok. Pewnie ta z olejem lepiej się sprawdzi w upały, to na pewno.
Jeżeli chodzi o dobór ziół to właściwie można dodać to na co ma się ochotę. Podstawą jak dla mnie jest jednak koperek. On świetnie współgra z kiszonym ogórkiem i ziemniakami. Natka pietruszki będzie bardzo ok, można się skusić nawet na rozmaryn czy tymianek. Dzisiejsza wersja sałatki jest wzbogacona także o sporą ilość grubego szczypiorku. Jeżeli macie ochotę możecie go zastąpić cebulą – czerwoną lub tą zwyczajną. Możecie także połączyć cebulę ze szczypiorkiem, ja chyba pójdę w tę stronę następnym razem (czyli za parę dni).
Nie wiem w sumie jak ogarnąć majówkowe blogowanie, bo nam się jednak majówka trochę rozjechała. W góry wyjedziemy prawdopodobnie ciut później, 3 maja musimy być w Katowicach, potem My jest w pracy i pod koniec tygodnia jedziemy na komunię. Więc z tej szaleńczej (niby) 9 dniowej laby zrobiło się 4. Muszę to jakoś ogarnąć pod kątem gotowania, zdjęć i publikacji. No nic, zaglądajcie do mnie, postaram się jednak coś na bieżąco publikować.


Składniki:
10 większych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
jeden duży lub dwa mniejsze pęczki grubego szczypiorku
pół pęczka koperku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka majonezu
sól
pieprz  

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy je i na chwilę odstawiamy.
Do dużej miski wlewamy jogurt i majonez, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy do połączenia składników.
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki, obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski z sosem. Dodajemy do nich pokrojone w plasterki lub półplasterki ogórki kiszone, poszatkowany koperek i szczypiorek. Wszystko mieszamy, doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba. Wkładamy do lodówki na parę godzin.

Podobne przepisy:
Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami
Sałatka ziemniaczana z ziołami
Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim
Sałatka ziemniaczana z salami i serem pleśniowym
Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską
Sałatka z ziemniakami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z ziemniakami i fetą
Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi
Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności