Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

przez Kardamonowy

Coś czuję w kościach, że mamy jedną z ostatnich, ciepłych, weekendowych okazji na ognisko. A pogoda dziś na Śląsku jest taka, że aż wolę nie zapeszać, wiosna i już. Dodatkowo wieczorem mamy ekipowe norwesko-polskie spotkanie, na które zawsze czekamy z uśmiechem na twarzy. Jak ognisko to kiełbacha, jak kiełbacha to wódka, jak wódka to ogórek kiszony. Stereotyp, trudno. Sałatka już się chłodzi w lodówce. Zróbcie ją koniecznie, będzie pasowała także do potraw z grilla. 



Składniki:
20 małych ziemniaków
5 dużych ogórków kiszonych
2 małe czerwone cebule
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz  

Ugotowane ziemniaki kroimy w grube talarki. Cebulę i ogórki kroimy w cienkie plasterki. Z oliwy, musztardy, octu i rozdrobnionego czosnku robimy sos, którym polewamy wszystkie składniki. Dodajemy poszatkowany koperek, sporo soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wkładamy do lodówki na parę godzin.

Podobne przepisy:
Sałatka ziemniaczana z patisonami
Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami
Sałatka ziemniaczana z ziołami
Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim
Sałatka ziemniaczana z jajkami i chrzanem
Sałatka ziemniaczana z salami i serem pleśniowym
Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską
Sałatka z ziemniakami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z ziemniakami i fetą
Sałatka z ziemniakami z ogniska
Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności