Sałatka ziemniaczana z jajkami i chrzanem


To będzie sałatka idealnie pasująca do wszelakich wędlin. W większości w święta zajadamy się wieprzowiną, a jak wiadomo wieprzowina bardzo lubi jabłka i chrzan. Jeżeli więc chcecie jakiejś odmiany na świąteczne śniadanie, oto ona.



Składniki:
4 jajka
3 średnie ziemniaki
1 jabłko
1 mała czerwona cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz


Jajka gotujemy na twardo, ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do miski. Ugotowane ziemniaki obieramy kroimy w taką samą kostkę, wrzucamy do jajek. Dodajemy do tego obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Cebulę drobno kroimy, sparzamy na sicie (aczkolwiek nie jest to konieczne, moja cebula była po prostu wyjątkowo ostra), odcedzamy i wrzucamy do reszty składników. Dodajemy do tego majonez, jogurt, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.