Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami

Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami to chyba najlepsza sałatka grillowa, jaką ostatnio zrobiłam. Pierwszy raz zrobiłam ją dwa tygodnie temu, drugi – tydzień temu. I za każdym razem idealnie uzupełniała potrawy z grilla. Póki sezon grillowy w pełni, póki sezonowe warzywa można bez problemu wszędzie dostać, róbcie na potęgę. Zdjęcie sałatki może jakoś super nie zachęca, ale było robione po 12 godzinach jej leżakowania w lodówce, więc ma prawo wyglądać niewyjściowo.



Składniki:
10 średnich młodych ziemniaków
4 ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewek
1 ząbek czosnku
mały pęczek szczypiorku
mały pęczek koperku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sól
pieprz

Umyte ogórki kroimy w cienkie plasterki, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy, kroimy w grubsze plasterki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich umyte i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki, poszatkowane zioła i rozdrobniony czosnek. Ogórki odciskamy z wody, dodajemy do ziemniaków. Do małego słoika wlewamy jogurt, majonez i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.