Kurczę, trochę żałuję, że do farszu nie dodałam mięty. Zrobię tak następnym razem, jestem przekonana, że to będzie strzał w dziesiątkę. Pierogi jak zwykle wyszły pierwsza klasa. Czym częściej je robię, tym większą mam ochotę to robić. Jak człowiek nie ma wprawy, nie wychodzi mu, to się zniechęca. Myślę, że za 5 lat będę je lepić hobbystycznie.
Na początku miałam ochotę na pierogi z jagodami, ale ostatecznie zrobiłam pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą. I bardzo dobrze, że zmieniłam zdanie. Baaardzo dobrze.
Ilość pierogów jaka Wam wyjdzie, zależy od ich wielkości, grubości ciasta i ilości farszu.
Miary objętości na blogu:
szklanka 250 ml, łyżeczka 5 ml, łyżka 15 ml.
Składniki:
ciasto na pierogi:
1,5 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej)
pół szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
500 g ziemniaków (ja użyłam młodych)
250 g sera feta
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
pół pęczka zielonej dymki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na około 30 pierogów)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, można dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do folii spożywczej i odstawiamy na 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich ser, poszatkowaną natkę i koperek, sól, pieprz i usmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli się klei do blatu, można podsypać odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Ja po ugotowaniu, wrzucam je jeszcze na chwilę na patelnię po smażeniu cebuli. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną dymką (można je dodatkowo skropić odrobiną oliwy extra virgin)
Podobne przepisy:
Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami
Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną
Pierogi z serem i jarmużem
Pierogi ruskie
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem