Pierogi z serem i jarmużem

przez Kardamonowy

Jarmuż? Brzyyydal!
A jednak i mięsożerca się skusił, zjadł ze smakiem i prosił o więcej. Tak, tak. Więcej jednak nie było, oszukałam i jego i siebie. Przynajmniej teściowie się załapali, aczkolwiek na ilość również żenującą. Wrócę do tego przepisu niebawem, może nawet szybciej niż planuję. Jest zajebisty i tyle.
Na zdjęciu może wyglądają na giganty, ale takimi nie były, talerz jest po prostu skromnych rozmiarów. 



Miary objętości na blogu:
szklanka 250 mlłyżeczka 5 mlłyżka 15 ml.
Składniki: 
ciasto na pierogi:
1,5 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej)
około 135 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
farsz:
300 g jarmużu
200 g białego sera (ja użyłam półtłustego)
3/4 szklanki wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na około 30 pierogów)  

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste (ogólnie ciężko podać konkretne proporcje wody do mąki, musicie to wyczuć). Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, można dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do folii spożywczej i odstawiamy na 30 minut. 
Jarmuż myjemy, pozbywamy się twardych łodyg, drobno szatkujemy (polecam wspomóc się robotem kuchennym). Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy jarmuż, smażymy 3 minuty. Po tym czasie wlewamy wodę i podgotowujemy jarmuż (na średnim ogniu, do maksymalnego odparowania wody). Jarmuż studzimy, dodajemy do niego ser, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli się klei do blatu, można podsypać odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z jogurtem naturalnym.

Podobne przepisy:
Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami
Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną
Pierogi ruskie

1 komentarzy

Unknown 5 grudnia, 2016 - 10:39 am

Jak dawno jadłam pierogi! Muszę je zrobić. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności