Pierogi ruskie

przez Kardamonowy

Kolejny przepis, którym Ameryki nie odkryłam. Nie ma co, klasyka na moim blogu również musi się pojawiać. Ten rodzaj pierogów jest przeze mnie ukochany, najlepszy. Żadne tam z owocami, z czekoladą i innym mięsem. Nie. Pierogi ruskie wymiatają. Wchłonęliśmy ich dzisiaj chyba z pińcet. Przepis prosty. Można spokojnie zrobić podwójną porcję, niezjedzone pierogi zamrozić.
Edit. Ten przepis wrzuciłam 7 lat temu. Parę dni temu postanowiłam, że wrócę do wpisu, przy okazji poprawię zdjęcie. Siedziałam więc w kuchni sporą część dnia, lepiąc pierogi spokojnie, jeden po drugim. Przy każdym myślałam o Ewelinie. Nie będę się wdawać tutaj w szczegóły, dla większości z Was i tak to pewnie bez znaczenia.
Kochana, mam nadzieję, że niedługo tu zajrzysz.



Składniki:
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
farsz:
500 g białego sera
500 g obranych ziemniaków
2 średnie cebule
olej rzepakowy
sól
pieprz
(przepis na około 60 pierogów)  

Ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków. Muszą być aksamitne i bez grudek. Ziemniaki studzimy. Następnie dodajemy do nich ser, dużo soli i jeszcze więcej świeżo mielonego pieprzu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Dorzucamy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce nadzienia. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z jogurtem lub podsmażoną cebulą. Ja dorzuciłam jeszcze odrobinę dymki.

Podobne przepisy:
Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami
Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
Pierogi z serem i jarmużem
Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną

2 komentarze

dolina-lalek 14 stycznia, 2016 - 11:05 am

Zakochałam się w Twoim blogu! Cudowne przepisy i wszystko wydaję się takie proste! Dziś robię klopsy z musztardą, ale na weekend koniecznie pierogi! 🙂

Odpowiedz
Monika 14 stycznia, 2016 - 11:07 am

Cudownie! Dziękuję bardzo :). Naprawdę staram się publikować w miarę przystępne przepisy. Cieszę się, że ktoś do docenia. Uściski!

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności