Szarpana wieprzowina to danie wyjątkowo czasochłonne. Nie jest natomiast pracochłonne wcale. Jeżeli posiadacie w domu lub będziecie posiadać zgraję mięsożerców, ten przepis jest właśnie dla Was. Dzisiaj rano już poszło zdjęcie do ogółu, wszyscy są niezwykle szczęśliwi. Niech mają święto i oni. Pulled pork to wieprzowina bardzo długo pieczona w niskiej temperaturze. Po parunastu godzinach obróbki jest niezwykle delikatna i krucha. Przepis, w którym w roli głównej będzie właśnie to mięcho, wrzucę jutro. Dzisiaj, póki co, kompletny przepis na pulled pork.

Składniki:
2 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki octu winnego
4 rozdrobnione ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopi. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy jakieś 8 godzin. Ja z wygody, piekę mięso w nocy. Ostatnie 30 minut można piec bez przykrycia (w nieco wyższej temperaturze), wtedy się ładnie przyrumieni.
4 komentarze
a jesli mam 1 kg łopatki to czas pieczenia się skraca ?
Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale przez parę dni byłam poza zasięgiem. Myślę, że czas pieczenia można skrócić do 8 godzin, ale takiej potrzeby nie ma. Pozdrawiam :).
Czy można piec w garnku rzymskim ?
Nie mam doświadczenia z tym garnkiem, więc nie będę się wypowiadać. Wpisałam pytanie w google i coś tam wyskoczyło, poszperaj w internetach, na pewno coś wyczytasz :).