Sałatka z winogronami i mozzarellą

przez Kardamonowy

Dawno u mnie nie było mojej ulubionej zieleniny, więc nadrabiam zaległości. Sałatkę zrobiłam w pierwszej opcji z sałatą rzymską, wyszła pyszna. Tego samego dnia zrobiłam identyczną, ale już z roszponką. Wiecie co? Była lepsza. W przepisie pozostawiam sałatę, a Wy róbcie z czym macie ochotę. 



Składniki:
1 sałata rzymska mini
10 winogron
10 małych kulek mozzarelli
pół małej cebuli
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz
(przepis na 2 porcje)  

Sałatę obieramy z liści, dokładnie je myjemy, osuszamy i kroimy w paski, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich kulki mozzarelli, pokrojoną w piórka cebulę i winogrona przekrojone na pół. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Do słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, zamykamy i energicznie mieszamy. Dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy słonecznikiem. 

Podobne przepisy:
Sałatka z kurczakiem, winogronami i serem pleśniowym
Sałatka z mandarynkami i żurawiną
Sałatka z winogronami i smażonym camembertem
Sałatka z kurczakiem i popcornem

2 komentarze

Kinga 5 marca, 2018 - 1:05 pm

Wygląda apetycznie! 😉

Odpowiedz
Monika 5 marca, 2018 - 1:06 pm

Dzięki 🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności